Our Ref:  LS/2006/IPCom — MH/AG Your Ref:

7 August 2006 Via Email Only

Ms Tan Kar Leng
Assistant Director (Registry of Patents)
Intellectual Property Office of Singapore

Dear Madam

REPRESENTATIONS RELATING TO THE PUBLIC CONSULTATION PAPER ON THE
PROPOSED 2007 AMENDMENTS OF THE PATENTS ACT

We refer to your email of 11 July 2006 relating to the Public Consultation
Paper on the Proposed 2007 Amendments of the Patents Act.

Proposed section 17(2CYq)

The proposed amendments to section 17 mirror the section 5(2)(A) of the
UK Patents Act 1977. However, proposed section 17(2C)(a) provides that
“(@) the request is made within the prescribed period, in the prescribed
manner, with the prescribed fee and it shall comply with the prescribed
requirements”.

We propose adopting the UK provision "(a) the request complies with the
relevant requirements of the rules" as this is clearer and easier to
understand. The “prescribed period”, “prescribed manner” and
“prescribed fee” may be provided for in the Rules without specifying them
in the Act giving IPOS greater flexibility to make changes subsequently
without having to amend the Act. For example, the PCT changes allow
the discretion whether or not to charge a fee. It would be better for IPOS
fo retain flexibility not to charge a fee without any need to amend the Act
if they later choose to do so. Furthermore, as "prescribed period" and other
variants of "prescribed ..." are already used in many other places of the Act
(eg. section 14(4)(c)). and avoiding such duplication of terms where
unnecessary would be preferable.

Ciriterion for restoration of priority

PCT rule 26°s.3(a)() provides that the Receiving Office shall restore the right
of priority if it finds that the criterion applied by it is satisfied, namely that
the failure to file the infernational application within the priority period:
occurred in spite of due care required by the circumstances having been
taken; or was unintentional. The PCT provides that each Receiving Office
shall apply at least one of those criteria and may apply both of them.
(emphasis added)

We note that IPOS is seeking views as fo the criteria to be adopted. The UK
has adopted the criterion of “unintentional” in proposed section 5(2C). This
appears to be the lower of the two criteria to satisfy. It is our view that
rather than opting for either criterion, IPOS should take advantage of the
flexibility allowed by the PCT and provide for both alternative criteria to

apply.
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From the standpoint of users and practitioners, the option to select the appropriate
criterion that applies and which would be recognised by other designated patent
offices where necessary is preferable. For instance, in suitable cases, users may prefer
the option of selecting the more onerous "in spite of due care" criterion. Users should
also be allowed to rely on both criteria in the declaration in the alternative.

Proposed section 17(2C)(b) adopts the criterion "had arisen in spite of due care" which
is not the exact language adopted in PCT rule 26b5.3(a)() "occurred in spite of due
care required by the circumstances having been taken". Since these words will be of
great importance in determining the requisite standard of care, it is best to standardize
the language so that users can rely on guidance from the PCT and other countries. If
the language is not identical there is a possibility that decisions may deviate from those
of other jurisdictions. We propose adopting the same language as the PCT rule
2605.3(a)(@).

Proposed rule 9A(2) also provides for a fee payable upon making the application for
restoration. There is no indication of the amount of this fee. At present the system of
extension of time in PF46 and 47 is a 2-step system where the significant fee is paid
upon IPOS allowing the extension of time. If IPOS intends to impose a significant fee for
the restoration, we request that a similar 2 step approach be adopted and require the
payment of any significant fee only upon the acceptance by IPOS of the restoration.

Correction/Addition of Priority

In addition, we note the new procedure for additions and corrections of priority and
that for these there is no requirement for affidavit required and the period to act is 16
months. This is intended to replace the current practice of allowing such a correction
where it is proved that an error was made by the filing of PF23 (which has no fee) and
which can be made at any time. This is to reflect the change in PCT rule 26Ps.1. Whilst
this follows the UK practice, there does not appear to be any benefit to applicants by
the infroduction of the new procedure. Instead a fee is payable and there is a time
limit for the correction. Applicants would prefer to retain the current system which has
greater flexibility.

Establishing a date of filing

We note that proposed section 26(1) is essentially identical to the corresponding UK
section 15(1). It appears to make it easier to establish a date of filing compared to the
current section 26(1). In particular, it is no longer necessary to identify the applicant as
long as sufficient information to contact the applicant is provided. Unfortunately, there
is no guidance in the proposed rules as to what would be considered sufficient
information. If the identity of such a person is not available, would having his
correspondence address be “sufficient”?

A related comment to the applicant’s identity arises from proposed rules 19(1A) & (1B)
which provide that the lack of the applicant’s name and/or address is a deficiency
which could be notified to the applicant and rectified. It is not specifically provided
whether the effect of rectifying such deficiency would be an establishment of the filing
date as of the date of rectification. Proposed section 26(1)(b) appears to assume that
it is possible to provide sufficient contact information for the applicant without
providing his name and/or address. If so, the filing date could be established prior to
the date of rectification. Therefore, it remains crucial how the sufficiency of contact
information is fo be determined.
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We note that the public consultation paper (Annex A) available on IPOS’ website
explains that the purpose of proposed section 26, including subsection (1), is alignment
with proposed PCT changes. Referring to the proposed PCT changes as indicated by
Annex A, it appears that the requirements for establishing a date of filing under the
proposed PCT changes are stricter. In particular, proposed PCT rule 20.1(b) requires the
applicant’s identity to be established, not just contactable. Therefore, the proposed
section 26(1) has gone beyond the PCT changes. Although this may not be a problem
on its own, it is important not to introduce uncertainty and we recommend that better
guidance be provided regarding what would be “sufficient” contact information.

Reference to a relevant application

Proposed rule 26(1) requires a reference to include the application number at the filing
date. It is noted that a declaration of priority, which also relates to a relevant
application, does not need to include the application number at the filing date. A
clarification for this distinction would be useful.

Translations

Proposed rule 19(10)(b) provides 2 alternatives for filing a translation of non-English
descriptions submitted at the filing date. These are described as “a translation into
English of that thing” and an English description “with a declaration that it is a
complete and accurate translation intfo English of that thing”. A typical translation
would itself be an English description. Therefore, it would seem that the key difference
between the 2 alternatives appears to be the superfluous inclusion of a declaration in
the latter alternative. This should be contrasted with proposed section 26(10)(b) read
with proposed rule 26(2)(b) where both an English translation or a declaration were
provided as alternatives. The declaration in that case relates to the case where a
patent application is accompanied by an English description.

Proposed rule 19(11) imposes a period of 2 months within which a franslation needs to
be filed when notified of the same by the Registrar. It is noted that the reckoning of
the 2 months starts on the date of notification. It is proposed that the transiation be
submitted within 2 months from the date of notification which is consistent with the
language of the provisions implementing other prescribed periods.

Further, since an English translation may possibly be filed after 2 months from the filing
date, a practical concern arises on the Registrar's timely clearance of security under
section 34 so that foreign filing may be undertaken by the applicant. In particular, if
reliance on proposed section 26(1)(c)(ii) could lead to delayed security clearance and
consequent negative directions under section 33, this may reduce its usefulness in
practice. Further, section 34(1) does not refer to the filing date but rather to the fact
that "an application ... has been filed". This creates a potential uncertainty whether the
2 months under section 34(1)(a) runs from the filing date established under proposed
section 26(1) or the "initiation date" as defined under the proposed rules as being the
date on which any of the documents in proposed section 26(1) is “filed".
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Missing parts

Proposed rule 26A(1) requires the "missing parts” to be filed before the date of the
preliminary examination. Unfortunately, the date of preliminary examination is not
determinable by the applicant until he is notified pursuant to section 28(3). This leads
to a limbo status for missing parts filed after the date of preliminary examination but
before the date of notification pursuant to section 28(3). To improve certainty to the
applicant, it is proposed that the period for filing missing parts be clearly specified as a
certain number of months or as ending at the date of the section 28(3) notification.

Proposed rule 26A(5) appears to be missing a conjunctive, presumably "or", between
it's 2 limbs.

Proposed rule 26A(5)(b) destroys the effect of a section 26(7)(b) request if the
applicant does not furnish certified copies of "all* earlier relevant applications. There
appears to be a procedural trap in that not all relevant applications may be the
subject of references in the application.

Preliminary examination

As a point of workflow under proposed section 28(9), although it is useful for the
Registrar to inform the applicant of non-compliance with proposed section 26010, itis
not clear how it interacts with the mechanism of proposed section 26(10). Proposed
rule 27A provides a period of 12 months or 2 months from the filing date to comply with
proposed section 26(10) (“the compliance route”). In reporting the Registrar’s
determination under proposed section 28(3) read with proposed section 28(9), the
Registrar may impose a period to respond to the determination under proposed
section 28(6) ("the remediation route”). This potentially raises a few practical questions:

1) if the period (or rather, deadline) imposed under the compliance route and the
remediation route are different, which takes precedence? The negative
conseguence of the compliance route is automatic abandonment (proposed section
26(10)), while that of the remediation route is refusal of the application (proposed
section 28(7). They are equally dire.

2) the remediation route provides for amendment of the application subject o section
84 (eg. no added subject matter). The compliance route allows the intfroduction of
missing parts without any apparent limitation (except rule 26A(5)). If a section 28(3)
issues, must the applicant planning to submit missing parts under section 26(10) be
prevented by section 847

Transitional provisions

Annex A states that the changes would apply to any SG applications which qualify for
a date of filing by complying with the new section 26(1) on or after 1 April 2007.

It appears from this that an application may be filed at IPOS on 1 April 2007 allowing for
restoration of priority for example from 1 March 2006. Is the intention of the amendment
to immediately allow applications for restoration from 1 April 2007? We would
appreciate IPOS’ confirmation of this.
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Repedal of Sections 51 and 52

These provisions are being repealed on the basis that the Competition Act deals with
restrictive agreements and practices (in section 34) and the abuse of a dominant
position (in section 47). We agree that the competition law is a better means for
dedling with these issues and it is reasonable to consider their repeal. Some of our
members have commented that sections 51 and 52 are more straightforward to apply
than the elaborate provisions of the Competition Act and certainty may be lost in the
effort in repealing these provisions.

We also note that the transitional provisions provide that the sections 51 and 52 will
continue to apply to agreements entered into before 1 August 2007. As the
competition law is already in force, if it is desirable that sections 51 and 52 to be
repealed, there should be no need for transitional provisions to create 2 sets of
overlapping standards governing agreements pre-1 August 2007.

Yours faithfully

2B

MurgionaHag “~
Chairperson

Intellectual Property Committee
Of The Law Society of Singapore



