
 
 

THE LAW SOCIETY OF SINGAPORE 
 

PRACTICE DIRECTION 5.5.1 
[Formerly PDR 2013, para 57; Council’s Ruling 1 of 1996] 

 
SHARING OF FEES BETWEEN LEGAL PRACTITIONERS 

 
Increasing specialisation and the need to tap the experience of more senior legal practitioners 
has given rise to the question of sharing costs between specialist/senior legal practitioners 
and the instructing legal practitioners. 
 
The Council envisages three different situations in which this question may arise: 
 

(a) Seeking guidance 
 
Where a legal practitioner needs to consult another legal practitioner who is either a 
specialist or more experienced member of the profession concerning some aspects of 
a case which he/she is unsure of or needs guidance on. 
 
In these instances, the legal practitioner may obtain an opinion, whether orally or in 
writing, from another legal practitioner who has been consulted and an appropriate fee 
may be agreed upon between the legal practitioner seeking and giving guidance. There 
is nothing improper in seeking this kind of assistance. 
 
(b) Referral 
 
A legal practitioner referring a matter to another legal practitioner who may have better 
expertise and experience than the former legal practitioner. 
 
A mere referral should not result in any costs being demanded or expected by the legal 
practitioner referring the client to another legal practitioner. This would be tantamount 
to ‘brokering’ and should not be permitted or condoned. Therefore, the legal 
practitioner in question should not claim costs for a mere referral. 
 
(c) Retainer 
 
Where the legal practitioner retains the services of the counsel owing to seniority and 
specialist knowledge. 
 
In these situations, the legal practitioner continues to be the legal practitioner on record 
and engages the services of senior counsel to appear in court. The fees of the senior 
counsel may be separately agreed upon, or the fees charged to the client may be 
shared between the legal practitioner on record and the counsel appearing in court. 

 
In all the three different situations mentioned above, the legal practitioner engaged by the 
client should consult and inform the latter that another legal practitioner will be handling the 
matter due to its complexity. The client’s consent should be obtained before the brief is 
referred to another legal practitioner. If consent is not obtained, the legal practitioner’s conduct 
will be open to query by the client and may be improper. See also rules 26 and 34 of the Legal 
Profession (Professional Conduct) Rules 2015 (S 706/2015). 
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