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PRACTICE DIRECTION 3.3.7 
[Formerly PDR 1989, miscellaneous section, query 4] 

 
QUERY: SOLICITORS’ ACCOUNTS RULES – OPENING A FIXED DEPOSIT 

ACCOUNT WITH FINANCE COMPANY 
 
 
Question: We have taken over the conduct of a matter whereby we are required to hold as 
stakeholder, a balance sum of money for a period of time. 
 
Our client has instructed us to put the moneys into fixed deposit account with finance 
company. 
 
Kindly clarify if we are at liberty to do so. Reference is hereby made to rules 9(2) and 9(4) of 
the Legal Profession (Solicitors’ Accounts) Rules (Cap 161, R 8, 1999 Rev Ed) (‘SAR’). 
 
 
Answer: The Council is of the view that, prima facie, as stakeholder’s moneys is clients’ 
moneys within the definition of rule 2 of the SAR, it must be paid into a bank account. As a 
stakeholder, the solicitor (as defined by the subsidiary legislation) ordinarily gets the interest 
unless it is agreed that the stakeholding interest goes to the client or the other party. 
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