
 

 

THE LAW SOCIETY OF SINGAPORE 
 

PRACTICE DIRECTION 3.3.8 
[Formerly PDR 1989, misc section, query 5] 

 
QUERY: SOLICITORS’ ACCOUNTS RULES – PAYMENT INTO CLIENT AND 

OFFICE ACCOUNTS 
 
The Council has adopted the following rulings recommended by the Solicitors Accounts Rules 
Committee. Members are requested to note them. 
 
 
1. Question: Can a solicitor (as defined by the subsidiary legislation) pay sums received as 
costs to account into an office account without having to render a bill for any part of the work 
done in a matter? 
 
 
Answer: 
 
(a) Situation where a bill or written intimation need not be rendered 

 
Where the money is expressly paid to him “as an agreed fee (or on account of an agreed      
fee) for business undertaken or to be undertaken” – Rule 9(2)(c)(ii) of the Legal 
Profession (Solicitors’ Accounts) Rules (Cap 161, R 8, 1999 Rev Ed) (‘SAR’). 

 
(b) Situation where a bill or written intimation needs to be rendered 

 
Where the fee has not been agreed but costs have been incurred and a bill or written      
intimation had been delivered in respect thereof – Rule 9(2)(c)(i) of the SAR. 

 
(c) Situation where the sums received as costs cannot be paid into an office account 

whether or not a bill or written intimation is rendered 
     

Where work has not yet commenced, and the fee has not been agreed – Rules 9(2)(c)(i) 
and 9(2)(c)(ii) of the SAR. 
 
Such sums must first be paid into the clients account as directed by rule 3(1) of the SAR. 
However, once costs have been incurred and a bill or written intimation delivered, the 
money may be withdrawn from the clients account  and paid into the office account – 
Rule 7(1)(a)(iv) of the SAR. 

 
_____________________________ 
 
 
2. Question: Can sums received as costs and disbursements be placed in an office account 
instead of a client account? 
 
 
Answer: 
 
(a) Costs  

 
Yes, sums received as costs can be placed in an office account instead of a client 
account if: 



 

 

(i)  It is an agreed fee – Rule 9(2)(c)(ii) of the SAR. 
(ii) It is not an agreed fee, but costs have been incurred and a bill or other written 

intimation of the amount of costs has been delivered for payment – Rule 
9(2)(c)(i) of the SAR. 

 
(b) Disbursements 

 
Yes, sums received on account and for the payment of disbursements can be placed in 
office account instead of a client account if it amounts to money received “in 
reimbursement of money expended by the solicitor on behalf of a client” – Rule 9(2)(b) 
of the SAR. 
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